dinsdag 10 augustus 2010

Achtergrond Los Gansos

Bij Los Gansos zijn ze ervan overtuigd dat de productie van een hoge kwaliteit wijn hand in hand gaat met een milieuvriendelijke aanpak. In 1998 werd in de wijngaarden van Los Gansos het “Vinyard management” systeem geïmplementeerd. Dit is een agrarisch systeem dat gebruik maakt van natuurlijke alternatieven om de vruchtbaarheid van de bodem te begunstigen en om plagen, ziektes en onkruiden te voorkomen en te bestrijden. In beide situaties spelen ganzen een belangrijke rol. Door deze natuurvriendelijke aanpak wordt het gebruik van chemische elementen vermeden.


Burrito's

Net als wij Nederlanders eten ganzen graag burrito's. Echter zit er een groot verschil tussen deze gelijknamige ‘heerlijkheden’.

De "Burrito" in de wijngaarden in Chili is een kruipend insect dat gedurende de winter in de bodem leeft. In het voorjaar, wanneer de temperaturen stijgen, kruipt het naar de oppervlakte en vervolgens in de wijnstokken. Ze kunnen zeer schadelijk zijn voor de wijnstokken, eerst als een larve en daarna als een insect. In hun larve stadium kunnen ze tot wel 24 maanden ondergronds blijven en zich voeden met de wortels van de wijnstokken.


Een burrito kan al van kleins af aan een volledige uitloper van de wijnstok opeten. Daarom is het belangrijk om deze beestjes constant te verdrijven. Om ze op afstand te houden wordt er op de stam van de wijnstok een kartonnetje geplaatst dat doordrenkt is met lijm, knoflook en vet. Zo kunnen de burrito’s niet verder omhoog kruipen.


De burrito’s blijven nu op de grond en worden daar opgegeten door hun natuurlijke vijanden, de ganzen. Deze worden regelmatig de wijnaarden doorgestuurd om hier hun werk te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten